می دانید هایپریلازی خوش خیم پروستات (BPH) چیست؟ آیا با سرطان پروستات تفاوت دارد؟ شاید تا به حال اسم این بیماری را نشنیده باشید اما در این مقاله به طور کامل درباره هایپریلازی خوش خیم پروستات و نمونه برداری پروستات که روشی برای تشخیص سرطان پروستات است، توضیح خواهیم داد پس با ما همراه باشید.
نمونه برداری پروستات(بیوپسی پروستات) چیست؟
پروستات بخشی از دستگاه تناسلی مردان است و در جلوی راست روده، بین آلت تناسلی و مثانه قرار دارد. از عملکرد این غده می توان به ترشح مایع پروستات که بخشی از مایع منی است، اشاره کرد. در ابتدای مقاله درباره بیماری هایپریلازی خوش خیم سوال مطرح شد که در این بخش به پاسخ آن می پردازیم. با بالا رفتن سن، اندازه غده پروستات افزایش می یابد که در نتیجه منجر به باریک شدن مجرای ادرار و کاهش جریان ادرار می شود که به آن هایپریلازی خوش خیم پروستات (BPH) گفته می شود و با سرطان پروستات فرق دارد.
این بیماری با برخی از علائم مانند بی اختیاری ادرار، خون در ادرار و تخلیه ناقص مثانه همراه است. شاید برایتان جالب باشد بدانید نمونه برداری پروستات چیست و چگونه انجام می شود؟ نمونه برداری پروستات قطعی ترین روش برای تشخیص سرطان پروستات در افراد مشکوک به سرطان است که در طی روند انجام آن نمونه کوچکی از بافت غده پروستات را جهت تشخیص نهایی به آزمایشگاه ارسال می کنند. اما در چه صورتی ممکن است پزشک نمونه برداری پروستات را تجویز کند؟ اگر نتایج حاصل از آزمایشات اولیه مانند آزمایش خون آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) و یا معاینه دیجیتال رکتوم به سرطان پروستات مشکوک باشد، در این صورت پزشک نمونه برداری از پروستات را تجویز می کند.
سرطان پروستات(Prostate cancer) چیست؟
متاسفانه سرطان پروستات در ایران، دومین سرطان شایع در مردان محسوب می شود که با بالا رفتن سن خطر ابتلا به این نوع سرطان افزایش می یابد. آیا می دانید سرطان پروستات چگونه رخ می دهد؟ زمانی که سلول های غده پروستات به طور غیر طبیعی رشد کنند و توانایی کنترل تقسیم خود را از دست دهند، در نتیجه سرطان پروستات اتفاق می افتد. فرد ممکن است در مراحل اولیه بیماری با علائمی مواجه نشود اما به طور کلی علائم سرطان پروستات شامل مواردی مانند تکرر ادرار، وجود خون در ادرار، فشار کم جریان ادرار و احساس درد در هنگام تخلیه ادرار می شود.
انواع روش های انجام نمونه برداری پروستات
- بیوپسی یا نمونه برداری به کمک سونوگرافی از طریق مقعد (TRUS)
- نمونه برداری ترانس پرینئال (Transperineal)
همانطور که در موارد فوق ذکر کردیم نمونه برداری پروستات به دو روش قابل انجام است. نمونه برداری به روش TRUST از متداول ترین روش های نمونه برداری پروستات می باشد. برای انجام این روش نمونه برداری ابتدا بیمار باید روی تخت دراز بکشد سپس پزشک با وارد کردن پروب دستگاه سونوگرافی به داخل مقعد، از طریق تصاویر بدست آمده پروستات را بررسی کرده و پس از بی حسی ناحیه اطراف پروستات، با استفاده از یک سوزن نازک تعدادی نمونه تهیه می کند سپس نمونه های موردنظر جهت تشخیص نهایی به آزمایشگاه ارسال می گردد.
اگر بنا به دلایلی بیمار نتواند نمونه برداری از پروستات به روش TRUST را انجام دهد، در این صورت پزشک نمونه برداری به روش (Transperineal) را توصیه می کند که در طی انجام این روش نمونه برداری پزشک یک برش کوچک در ناحیه پوست بین مقعد و کیسه بیضه ایجاد کرده و سپس سوزن بیوپسی را از طریق پوست ناحیه بین بیضه ها و مقعد وارد پروستات می کند. لازم به ذکر است که در بیشتر موارد انجام این پروسه با بیهوشی کامل صورت می گیرد. بیوپسی پروستات هم مانند سایر نمونه برداری ها قبل از انجام نیاز به یک سری اقدامات دارد که به آن ها اشاره می کنیم:
- اگر سابقه اختلالات خونریزی دارید به پزشک خود اطلاع دهید.
- 5 روز قبل از انجام نمونه برداری پروستات از مصرف داروهای رقیق کننده مانند آسپرین و پلاویکس، وارفارین، ریواروکسابان، آکسابین، زالربان، آپیکسابان و …) خودداری کنید.
- اگر عفونت ادراری دارید باید قبل از نمونه برداری اقدامات لازم جهت درمان را انجام دهید.
- صبح روز نمونه برداری بیمار باید از راه مقعد تنقیه انجام دهد.
- جهت کاهش خطر عفونت باید حتما 1 تا 2 روز قبل از انجام نمونه برداری آنتی بیوتیک مصرف کنید.
- 48 ساعت قبل از انجام نمونه برداری، از مصرف داروهای ضد درد مانند ژلوفن، بروفن، دیکلوفناک و …) پرهیز کنید.
- بیماران حتما باید نتایج آزمایشات PT، PTT، INR و CBC را به همراه خود داشته باشند.
سخن پایانی:
در این مقاله درباره غده پروستات و روش های انجام نمونه برداری پروستات توضیح دادیم. همانطور که اشاره کردیم سرطان پروستات از سرطان های شایع در مردان است که با تشخیص به موقع این بیماری می توان اقدامات لازم جهت درمان را انجام داد و از پیشرفت آن جلوگیری کرد. علاوه بر این شما می توانید برای انجام نمونه برداری پروستات به کلینیک دکتر فروغی مراجعه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با کارشناسان ما در ارتباط باشید تا راهنمایی های لازم را در اختیارتان قرار دهند.